Suomeksi / English
Pääkirjoitus: Haaveilun voima
Haaveiden avulla voimme luoda ja kurkottaa kohti utopioita. Pääkirjoituksessa Aracelis ja Téri pohtivat utopioita ja miten ne voivat olla läsnä arjessamme.
Teksti: Téri Zambrano ja Aracelis Correa
Kuvitukset: Kathleen Diémé
Joulukuu 15, 2023
Audio: Kuuntele pääkirjoitus Téri Zambranon lukemana. Audio on tehty tekijän kotona.
Tämän julkaisun sisällöt on tuotettu kesällä ja syksyllä 2023. Sittemmin ihmiset globaalisti ovat heränneet ympäri maailmaa tapahtuviin ja jo kauan kestäneisiin vääryyksiin, kansanmurhiin ja sotiin.
Me emme halua sulkea silmiämme näiltä asioilta, mutta on tärkeää myös pystyä unelmoimaan paremmasta tulevaisuudesta. Teemme tietoisen päätöksen välillä uppoutua unelmiin ja utopioihin, koska se auttaa jaksamaan keskellä kipeitä todellisuuksia.
Unelmointi on myös muutoksen väline ja välttämättömyys sen toteutumiselle. On pystyttävä kuvittelemaan parempi tulevaisuus, jotta voimme aktiivisesti pyrkiä sitä kohti.
Kävimme kesällä molemmat toisissa kotimaissamme ensimmäistä kertaa pandemian jälkeen, Téri México Cityssä ja Aracelis Havannassa. Paluu tuttuihin maisemiin ja rakkaiden ihmisten syliin herätti taas uudella tavalla kuulumisen tunteen, mutta myös kaipuun, jonka olimme joutuneet pitkän eron takia sysäämään taka-alalle.
Téri on elämänsä aikana asunut Meksikossa pidempiäkin hetkiä, mutta kumpikaan meistä ei ole varsinaisesti kasvanut toisessa kotimaassaan, elänyt täysin paikallisten todellisuutta tai saanut koulutusta siellä. Niinpä Meksikoon ja Kuubaan on aina liittynyt mielleyhtymät lomasta, vapaudesta, lämmöstä ja rakkaudesta. Sinne on päässyt piipahtamaan, mutta oleskelu on aina jäänyt liian lyhyeksi. Rakkaita ihmisiä on päässyt näkemään aivan liian harvoin ja Suomessa ollessa on haaveillut mahdollisimman pian pääsevänsä takaisin.
Ne harvat, joilla oli vielä toivoa, erottuivat muista. He jaksoivat vielä haaveilla ja kuvitella asioiden olevan joskus tulevaisuudessa paremmin; he pystyivät ehkä visioimaan utopian oman maansa ja elämänsä ulkopuolelta.
Mielikuviin on liittynyt paljon utopistisia piirteitä, korostuneen positiivisia tunteita ja haaveita. Koska todellisuudesta on ollut puolittainen kuva, aukkoja on täyttänyt mielikuvituksella. Matkojen, maan ja ihmisten ympärillä on vallinnut maaginen taikuuden, fantasian ja rakkauden hehku. Ankaran todellisuuden hajanaisuus ja arkistumisen puute on vaikuttanut siihen, että toiseen kotimaahansa on voinut liittää vain positiivisia kokemuksia.
Tällä vierailulla pandemian ja eristysvuosien jättämät jäljet olivat kuitenkin hyvin näkyviä. Etenkin Kuubassa koko maa tuntui menettäneen toivonsa. Ruoasta, rahasta ja lääkkeistä oli pula, ja toisin kuin ennen, myös toivo paremmasta tuntui kadonneen. Kaikki olivat väsyneitä. Ennen aurinkoiset ihmiset olivat muuttuneet harmaiksi ja ontoiksi, ja vain harvoilla oli jäljellä vanha pilke silmäkulmassa. Ne harvat, joilla oli vielä toivoa, erottuivat muista. He jaksoivat vielä haaveilla ja kuvitella asioiden olevan joskus tulevaisuudessa paremmin; he pystyivät ehkä visioimaan utopian oman maansa ja elämänsä ulkopuolelta. Kontrasti oli suuri. Se sai meidät miettimään haaveilun ja utopioiden visioinnin voimaa.
Haaveileminen on etuoikeus, josta voi olla vaikea pitää kiinni, kun oma olemassaolo on uhattuna vallitsevassa kapitalistisessa järjestelmässä. Toisaalta ihmisen kykyä haaveiluun ja unelmointiin on mahdotonta varastaa täysin. Haaveista olisikin tärkeä pitää kiinni juuri silloin, kun se tuntuu kaikkein vaikeimmalta ja utopioita kultivoida silloinkin, kun ne tuntuvat kaukaisilta.
Haaveet, taide ja leikki voivat olla meille ainoita tapoja paeta epäoikeudenmukaisuudesta johtuvaa ahdistusta.
Tämän hetkisessä poliittisessa ilmapiirissä myös Suomessa monien ihmisryhmien tulevaisuus vaikuttaa karulta. Sen myötä myös me täällä tarvitsemme ehkä aivan uudella tavalla muita maailmoja, joihin kadota silloin, kun todellisuus tuntuu liian raskaalta. Fantasiamaailmoihin heittäytyminen voi tuntua erityisen tärkeältä meille, jotka kuulumme vähemmistöihin ja koemme arjessamme jatkuvasti syrjintää ja rasismia. Haaveet, taide ja leikki voivat olla meille ainoita tapoja paeta epäoikeudenmukaisuudesta johtuvaa ahdistusta.
Lapsille leikki ja mielikuvittelu on luontaista. Yksinäinen lapsi keksii itselleen mielikuvituskavereita ja yhteinen leikki voi viedä kokonaisen porukan tuntikausiksi aivan uusiin maailmoihin. Tätä julkaisua tehdessä mietimme, miten aikuiset voisivat hyödyntää leikkiä ja mielikuvitustaan enemmän oman hyvinvointinsa tukena.
Myös POC-lukupiirissä (@poc_lukupiiri), kirjallisuushankkeessamme, jossa etsimme ja tuomme esille rasismivapaata kirjallisuutta mustilta ja ruskeilta kirjailijoilta, tämä on ollut lähtökohtana. POC-lukupiirillä pyrimme luomaan utopiaa etsimällä tarinoita, jotka olisivat vapaita todellisen maailman syrjivistä ja kahlitsevista rakenteista. Meitä kiinnostaa, mitä kaikkea meidän tarinamme voivat olla ja ovatkin, ilman rasismin painolastia.
Me olemme molemmat tutustuneet terapian kautta mielikuvituksen valjastamiseen oman hyvinvointimme ja mielenterveytemme tueksi esimerkiksi ahdistuksen hallinnassa. Sitä kautta olemme löytäneet erilaisia työkaluja, esimerkiksi turvapaikkaharjoituksen, jossa mieleen rakennetaan turvallinen mielikuva, joko todellisesta tai kuvitellusta tilanteesta, johon saa yhteyden silloinkin, kun keho tai mieli täytyy rauhoittaa. Välillä hiljainen ranta voi tuoda rauhaa ja toisinaan turvapaikkana toimii kiireinen kaupunki tai rakkaan ihmisen syli. Turvapaikkana voisi toimia myös seesteinen luontomaisema ja narskuva lumi kenkien alla: tunnelma Timjune Tianjun Lin ääni- ja valokuvateoksesta Today, Tomorrow and the Tales of the Wind.
Myös manifestointi on tietynlaisen utopian kuvittelua ja tavoittamista. Millainen on parempi tulevaisuus? Miltä oma ihanneasunto, -kaupunki tai -maailma tuntuvat? Tässä julkaisussa manifestoinnin äärelle päästään etenkin Jasmin Slimanin What If We Were All Beautiful? -podcastin avulla.
Mielikuvittelu, leikki ja fantasia ovat aikuisille arjessa läsnä usein taiteessa. Elokuvat, sarjat, kuvataide, pelit ja kirjallisuus voivat kuljettaa meidät hetkeksi pois todellisuudesta jonnekin kuvitteelliseen maailmaan tai tarinaan, kuten Hasina Fahimin Espand-rituaalissa.
Tässä julkaisukokonaisuudessa pohditaan utopioita ja pysähdytään niiden äärelle. Mitä ne ovat? Mitä niiden saavuttaminen vaatii? Mitä niihin kuuluu? Miltä pieni pala utopiaa tuntuu? Vaikka meidän mustien ja ruskeiden ihmisten utopiat jäävät meidän yhteiskunnassamme, politiikassa ja valtamediassa usein vähemmälle huomiolle tai kokonaan näkymättömiin, tässä julkaisussa keskitytään vain niihin.
POC-lukupiiri on kirjallisuushanke, jonka ensisijaisena tarkoituksena on lisätä POC-kirjailijoiden teosten näkyvyyttä sekä tarjota parempaa representaatiota mustille ja ruskeille lukijoille Suomessa. Hankkeeseen kuuluvat POC-lukupiirin sosiaalisen median kanavat (@poc_lukupiiri), omat nettisivut (www.poc-lukupiiri.fi) sekä erilaiset kirjallisuustapahtumat.
Aracelis Correa (she/her) on toinen POC-lukupiirin perustajista, monenlaisesta taiteesta ja taiteen tekemisestä innostuva kuubalais-suomalainen. Hän opiskelee kultasepäksi ja pyrkii löytämään ja luomaan merkityksellisiä yhteisöjä.
Téri Zambrano (she/her) on meksikolais-suomalainen äiti. Hän on toinen POC-lukupiirin perustajista, opiskelee konservointia ja on kiinnostunut taiteesta. Käsillä tekeminen, lukeminen ja tanssi tuovat vapautta hänen elämäänsä.
Lue lisää
Reimagine the possibility of an inclusive beauty ideal through an Afrofuturistic approach.
[ENGLISH]
A sound and photography project that explores the interplay between nature and humanity in the Anthropocene era. It re-imagines a delicate fable-like utopia based on the current living realities.
[ENGLISH] [SUOMEKSI]
By Tania Nathan
[ENGLISH]