⌂ Home / Pääkirjoitus: Mitä kaikkea seksuaalisuus voi olla?
Pääkirjoitus: Mitä kaikkea seksuaalisuus voi olla?
Tässä julkaisussa haluamme pohtia seksuaalisuuden ulottuvuuksia marginaalien marginaaleissa. Haluamme herätellä ihmisiä päästämään irti tabuista ja peloista sekä näkemään seksuaalisuus voimavarana.
Haluamme haastaa erilaisiin seksuaalisuuden ilmenemisen muotoihin liittyviä ennakkoluuloja ja luoda uudenlaista representaatiota Pehmee-kollektiiville ominaisella tavalla, mahdollisimman anteeksipyytelemättömästi.
Haluamme käsitellä fetissejä ja seksuaalisuutta ilman, että keskiössä ovat yhdyntä tai heteronormatiivisuus. Jokaisella jutulla on omat tavoitteensa, joiden tehtävänä on monitasoisesti laajentaa ymmärrystä siitä, mitä kaikkea seksuaalisuus voi olla.
Pääkirjoituksessa puhumme seksipositiivisuudesta podcast-muodossa.
Teksti: Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi
Kuva: Roza Ahmad
Lokakuu 5, 2021
Pääkirjoituksen tiivistelmä (kokonaisuudessaan pääkirjoituksen voi kuunnella yltä)
M: Monet asiat ovat muuttuneet sen jälkeen kun viimeksi olen ollut mikin äärellä. Mielessäni on käynnistynyt useita uusia isoja prosesseja. Aina välillä minun täytyy käydä niitä läpi, jotta voin elää enemmän itseni näköistä elämää.
C: Jos näitä prosesseja ei tapahtuisi, minusta tuntuisi siltä, että olisi jäänyt johonkin jumiin. On tärkeää haastaa omaa mukavuusaluettaan.
M: Yhtenä käynnistävänä tekijänä näille uusille prosesseille on ollut tämän julkaisun tekeminen. On ollut kiinnostavaa päästä pohtimaan sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla seksuaalisuutta ja seksiä.
C: Seksuaalisuuden tutkailu tässä julkaisussa on ollut erityisen kiinnostavaa siksi, ettei tämä julkaisu keskitä valkoisuutta tai cis-heteromiehen kokemusta siitä, millaisia me, tai meidän kehomme saavat olla.
M: Olen nähnyt joskus meemin, jossa luki, että tiedät olevasi marginalisoitu, jos identiteettisi osasia löytyy pornokategrioista. Ruskeana, lihavana ja queerinä on ollut todella vähän seksuaalisia representaatioita. Niitä on joutunut haalimaan milloin mistäkin, ja välillä vähän kyseenalaisistakin paikoista.
“That's right I like my girls BBW, yeah / Type that wanna suck you dry and then eat some lunch with you, yeah / So thick that everyone else in the room is so uncomfortable / Ass on Houston Texas, but the face look just like Claire Huxtable” – Drake: Only
C: Sitä voi olla samaan aikaan imarreltu ja kaltoinkohdeltu.
M: On melkoista olla tällaisessa välissä. Bloggaaja Bad Ass Fat Assin mukaan esimerkiksi edellä olevissa Draken lyriikoissa yhdistyy tosi ongelmallisella tavalla kyrvän imemisen, syömisen ja myös lihaviin naisiin liitetyn epätoivoisuuden stereotypiat.
M: Seksipositiivisuus on ollut meille yksi tapa lähestyä julkaisun teemaa, joka on puute. On kiinnostavaa, että samaan tapaan, kuin kehopositiivisuudesta ja kaikesta muustakin positiivisuudesta, niin myös seksipositiivisuudesta usein piirtyy vain yhdenlainen, kapea kuva.
C: Todellisuudessa seksipositiivisuus on yleispositiivinen asenne seksuaalisuutta kohtaan ja niin mekin sen määrittelemme, sillä seksuaalisuus on luonnollinen ja terveellinen osa olemista ja elämistä.
C: Seksipositiivisuuteen kuuluu vahvasti seksuaalioikeuksien toteutuminen niin yksilökohtaisesti kuin yhteiskunnan tasolla. Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan muun muassa yksilön oikeutta päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista, ilman painostusta ja väkivallan uhkaa. Se, onko ihminen seksipositiivinen vai ei, ei riipu siitä, miten paljon harrastaa seksiä vai harrastaako ollenkaan. Seksipositiivisuus on mitä tahansa toimintaa, jolla pyritään purkamaan häpeää ja siitä aiheutuvaa epätasa-arvoa. Se on työkalu, samaan tapaan kuin kehopositiivisuuskin, joka auttaa ottamaan ohjat omiin käsiin seksuaalisuuden tutkiskelussa ja käsittelemisessä – tapahtuipa käsittely sitten julkisesti, yksityisesti tai missä tahansa ulottuvuudessa.
M: Julkaisuprosessi on ollut kaikessa antoisuudessaan myös raskas meille henkilökohtaisesti. On ollut hankalaa olla taas kasvotusten oman seksuaalisuutensa äärellä. Tähän on liittynyt paljon häpeästä irti päästämistä. Sellaisenkin häpeän, jota on heijastanut muihin ihmisiin.
C: Tämä julkaisu on nostanut takaisin pintaan ne samat isot kelat, joita on joskus nuorempana joutunut käymään. Silloin, kun on ymmärtänyt, ettei välttämättä olekaan kiinnostunut pelkästään cis-miehistä tai ettei ole kiinnostunut seksistä välttämättä ollenkaan.
C: Julkaisusta löytyy esimerkiksi editoriaali nimeltä Safer Spaces for: Play. Sen työstäminen oli erityisen merkityksellistä, sillä pääsimme rakentamaan turvallisempaa tilaa ja ohjaamaan asioita sen sisällä. Siinä on jotain maagista, kun saa tilaan ruskeita queer-ihmisiä, jotka lähtevät kokeilemaan omia rajojaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tuntui kivalta ohjata kuvauksia kontekstissa, jossa ei tarvitse pelätä oman tai muiden turvallisuuden puolesta.
C: Toivomme, että sinäkin lähdet turvallisin ja avoimin mielin julkaisun äärelle, mieluiten seksipositiivisesta näkökulmasta.
M: Toivomme, että löydät tästä mahdollisuuden asettua oman seksuaalisuutesi äärelle pohtimaan, mitä kaikkea se voikaan sinulle merkitä.
M&C: Kuulemme mielellämme teidän ajatuksianne. Meille voi laittaa palautetta suoraan instassa @pehmeeog sähköpostitse contact@pehmee.com tai Ruskeat Tytöt Median kautta.
M&C: Silmät, korvat ja sydän auki, rakkaudella ja nautinnolla!
Meriam Trabelsi, (she/they) on taiteilija, aktivisti ja toinen Pehmee-kollektiivin perustajista. Trabelsi löytää itsensä usein tanssilattialta cypherin keskeltä heiluttamassa pyllyään. Hän on vasta löytänyt polun oman seksuaalisuutensa äärelle ja tutkii sitä nyt kiinnostuneena.
Aurinko: Oinas / Kuu: Oinas / Nouseva: Vaaka
Caroline Suinner, (she/they) on helsinkiläinen taiteilija ja kulttuurivaikuttaja. Hän on yksi Ruskeat Tytöt ry:n, sekä toinen Pehmee-kollektiivin perustajajäsenistä.
Aurinko: Leijona / Kuu: Härkä / Nouseva: Skorpioni